Меню
Тепловізор для протипожежного захисту

Тепловізор для протипожежного захисту

Author content: Евгений Пароконный

З настанням літньої спеки звичайно збільшується рівень пожежної небезпеки. Особливу загрозу для екології міст, а також невеличких населених пунктів складають лісові та торф’яні пожежі. При цьому, на території лісництв Київської області, в зоні відчуження ЧАЕС, щорічно відбуваються пожежі, що провокують вторинний викид радіоактивних частинок. В залежності від прогнозу погоди, сили і напряму вітру не виключена можливість наближення цього димового шлейфу і до Києва.

Система пожежної безпеки лісів у Польщі

У польському місті Чарне (Поморське воєводство) проблему протипожежного моніторингу лісових угідь вирішили шляхом побудови системи відеоспостереження з використанням IP-відеокамер Bosch MIC IP 7000.

За інформацією виробника, камери спеціально сконструйовані для роботи в суворих погодних умовах та мають наступні характеристики: 30-кратний оптичний зум-об’єктив, автоматичний фокус з ручним керуванням, кут повороту об’єктиву у 360º, робочий діапазон температури -40˚C/+60˚C.

Вбудовані силіконовий склоочисник та омивач підтримують чистоту скла, а завдяки його обігріву забезпечується захоплення зображень високої якості, навіть в умовах обмерзання та сильних опадів. Таким чином співробітники польської лісної інспекції в режимі реального часу здійснюють протипожежний контроль 25 000 гектарів лісних насаджень за допомогою IP-відеокамер, розташованих на спеціальних мачтах висотою у 60 метрів.

Протипожежний захист за допомогою тепловізорів

Втім, компанія “FLIR Systems” пропонує рішення проблеми попередження займання лісосмуг та торф’яників з використанням стаціонарних тепловізійних камер “FLIR” FC серії R. Тепловізори вирішують широке коло завдань, пов’язаних не тільки з охороною периметру від несанкціонованого втручання, але й здатні забезпечувати протипожежний захист критичних об’єктів, що охороняються (цистерн, пунктів наливу та зберігання паливно-мастильних матеріалів тощо).

Принцип дії тепловізора FLIR FC серії R

Протипожежний захист відбувається за рахунок віддаленому (безконтактному) контролю змін температури поверхні об’єкта, за яким здійснюється відеоспостереження, з діапазоном виміру від -100 С до + 1100 С та похибкою у 0,01 градуси.

У випадку перевищення завданого температурного порогу тепловізор скеровуватиме інформаційне повідомлення у відповідний диспетчерський центр та навіть може повідомити електронною поштою/sms про небезпеку пожежі на смартфон співробітника лісництва або пожежної охорони.

Безпілотник FLIR “Aerial Thermal Imaging Kits”

А протипожежний контроль великих територій пропонується  здійснювати за допомогою безпілотного літального апарату, обладнаного тепловізійною камерою. Заявлена роздільна здатність цифрових аерофотознімків “Aerial Thermal Imaging Kits” 640 × 512 або 336 × 256.